Mielőtt egy újabb mozgásos írással bombáználak sütizzünk egyet!
Gyere, és kóstold meg a szuperfinom, boltiakkal vetekedő tortámat, amit Picike szülinapjára készítettem.
Egészséges, glutén-, tej-, cukor és mindenmentes, paleo, de a fontos, hogy szeretik kicsik és nagyok, mert tényleg finom!
Tulajdonképpen egyfajta túrótortáról van szó, ami nem túróból hanem totuból készül.
A totu egy tojásfehérjéből készült túrószerű alapanyag, amit lehet készen kapni, de elkészítheted saját magad is.
Én elteszem a fehérjéket, ha csak a sárgáját használom fel a tojásnak, így időnként kívánkozik egy jó kis totus sütemény vagy egyéb finomság. Ezt a jókora adagot pedig most kifejezetten a szülinapra gyűjtögettem.
A totu készítése egyébként nagyon egyszerű, de ahogy írtam, készen is kapható a bio- és reformboltokban, drogériákban.
Erre most ebben az írásban nem térnék ki, de ha segítségre van szükséged, jelezd hozzászólásban, és máris leírom, hogy csinálom.
Ami viszont fontos, hogy a totu tojásfehérje.
A piciknek egy éves korig nem ajánlott a tojás fehérjéje, tehát ha babának készül a torta, akkor előtte mindenképpen érdemes már kóstoltatni vele kis adagban, hogy ne a szülinapi tortájában kapjon először nagy dózisban.
Mi már a nagy nap előtt két héttel túl voltunk a tojással való ismerkedésen, mert Picike meglehetősen határozottan követelte a kóstolót a rántottámból. 🙂
A másik, hogy mivel én magam készítettem a totut, ráadásul gyűjtögetett fehérjéből, nem tudom pontosan, hogy hány fehérjét használtam fel, és hogy az milyen bolti mennyiséget takar.
Mivel a tortának itthon nagy sikere lett, megígértem a nagyobb fiamnak, hogy készül belőle hamarosan újabb adag, amivel majd pontosítom a jelenlegi receptet.
Nekem nagyobb méretű csatos tortaformám van, 26-os, ezért igyekszem jó alaposan telepakolni a formát. Többször jártam úgy ismeretlen recepteknél, hogy a végeredményt inkább lehetett pitének nevezni, mintsem tortának…
Szóval, amire szükséged lesz, egy csatos tortaforma, és a következők:
– 200-300g totu (persze tejtermék pártiak készítsék nyugodtan túróból) – az újrasütés utáni pontosítás a végén!
– 2 dl sűrű kókusztej vagy kókusztejszín
– 1 nagy és lédús citrom leve és héja
– vagy 1 tk reszelt citromhéj
– eritrit (vagy eritrit és banán)
– 2 zacskó mirelit ribizli (most csak mirelit van, nyáron készítsd frissből)
– 2 zacskó zselatin
– és az alap, amit választasz
A torta alapján sokat gondolkodtam. Nem akartam piskótát készíteni, valami könnyebbre vágytam.
Még emlékszem, hogy a nagyfiamnak olyan tortát készítettem a régmúltban, aminek az alapját reszelt keksz adta.
Mivel azóta nem fogyasztok/-tunk sem lisztes, sem cukros dolgokat, sőt a gluténtól tartózkodom, valami ehhez hasonlón, de egészségesebb verzión törtem a fejem.
Az első lehetőség, hogy nem készítesz semmilyen alapot, a torta alja maga a túrós krém lenne rögtön.
A másik két variációból válaszd ki a neked szimpatikusabbat.
1. Banán-kókuszliszt
2 db banán + 4 ek kókuszliszt
A banánokat a kókuszliszttel összeturmixoljuk és a tortaforma aljába egyengetjük.
2. Datolya-kókuszliszt
1 kis doboz datolya + 4 ek kókuszliszt
A datolyát kimagozzuk, alaposan lemossuk róla a mázat majd kevés vízben felforraljuk, amíg kissé megpuhul. Turmixoljuk vagy botmixeljük és hozzákeverjük a kókuszlisztet. Ez kerül a forma aljába elegyengetve.
Mind a kettő kissé kekszes élményt ad a kókuszliszt miatt.
Tehát megvan az alapunk.
A krém elkészítése:
A totu egy részét kevés kókusztejjel botmixeljük.
Vigyázzunk arra, hogy ne törjük teljesen szét, legyen kicsit darabos, mint a túró.
Másik részét tegyük turmixba, adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, a maradék kókusztejet, vagy eritritet, vagy 1-2 banánt.
Keverjük össze a krémeket, itt még lehet ízesíteni, ha hiányzik belőle egy kis citrom, citromhéj vagy édes íz.
Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis kókusztejet.
Nekem ezen a ponton a krém egy liternyi volt. Ez csak azért fontos, hogy szép magas legyen a torta.
4-6 tk zselatint elkeverünk 1 dl langyos vízben, majd felforraljuk. Ahogy felforr azonnal zárjuk el, mert ha túl sokat forraljuk, nem zselésedik.
Ezt hozzákeverjük a krémünkhöz.
Én itt kettéöntöttem a krémet, és az egyikhez kb két marék kiolvasztott és lecsöpögtetett ribizlit kevertem.
Ezt öntöttem a forma aljába, majd erre jött a sima krém.
Hűtőbe tettem megdermedni, majd amikor már kissé megtartja a formáját eloszlatjuk rajta egyenletesen a lecsöpögtetett ribizlit.
A ribizli leve nekem 2 dl lett, amit felöntöttem még 2 dl vízzel.
6-8 tk zselatinnal és kb 2 ek eritrittel felforraltam.
Kissé visszahűtjük, majd óvatosan ráöntjük a gyümölcsrétegre.
Hűtőben hagyjuk megdermedni a gyümölcsös zselé réteget.
Pár óra múlva, mire megdermed, az egész tortánk tökéletesen kész.
Óvatosan körbevágjuk a csatos forma oldalát, majd kikapcsoljuk és levesszük róla.
Más már nincs hátra, szeleteld fel a tortát, és zsebeld be a dícséreteket!
Ja, és készíts egy másikat hamar!
🙂
Update:
Amikor újra elkészítettem 15 db tojásból készítettem totut, ami készen lemérve 410 g volt.
Most nem őrölt zselatinom, hanem zselatin fixem volt, amiből egy egész zacskót tettem a túrós krémbe.
A ribizli levét felöntöttem most is, eritrittel édesítettem, és két másik zacskó zselatin fix-el együtt, habverővel habosra vertem. A habot öntöttem az eloszlatott ribizlire, és így ment a hűtőbe pihenni pár órát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: