Szülinapi babatorta nem csak babáknak

Mielőtt egy újabb mozgásos írással bombáználak sütizzünk egyet!

Gyere, és kóstold meg a szuperfinom, boltiakkal vetekedő tortámat, amit Picike szülinapjára készítettem.

Egészséges, glutén-, tej-, cukor és mindenmentes, paleo, de a fontos, hogy  szeretik kicsik és nagyok, mert tényleg finom!

Tulajdonképpen egyfajta túrótortáról van szó, ami nem túróból hanem totuból készül.

A totu egy tojásfehérjéből készült túrószerű alapanyag, amit lehet készen kapni, de elkészítheted saját magad is.

Én elteszem a fehérjéket, ha csak a sárgáját használom fel a tojásnak, így időnként kívánkozik egy jó kis totus sütemény vagy egyéb finomság. Ezt a jókora adagot pedig most kifejezetten a szülinapra gyűjtögettem.

A totu készítése egyébként nagyon egyszerű, de ahogy írtam, készen is kapható a bio- és reformboltokban, drogériákban.

Erre most ebben az írásban nem térnék ki, de ha segítségre van szükséged, jelezd hozzászólásban, és máris leírom, hogy csinálom.

Ami viszont fontos, hogy a totu tojásfehérje.

A piciknek egy éves korig nem ajánlott a tojás fehérjéje, tehát ha babának készül a torta, akkor előtte mindenképpen érdemes már kóstoltatni vele kis adagban, hogy ne a szülinapi tortájában kapjon először nagy dózisban.

Mi már a nagy nap előtt két héttel túl voltunk a tojással való ismerkedésen, mert Picike meglehetősen határozottan követelte a kóstolót a rántottámból. 🙂

A másik, hogy mivel én magam készítettem a totut, ráadásul gyűjtögetett fehérjéből, nem tudom pontosan, hogy hány fehérjét használtam fel, és hogy az milyen bolti mennyiséget takar.

Mivel a tortának itthon nagy sikere lett, megígértem a nagyobb fiamnak, hogy készül belőle hamarosan újabb adag, amivel majd pontosítom a jelenlegi receptet.

Nekem nagyobb méretű csatos tortaformám van, 26-os, ezért igyekszem jó alaposan telepakolni a formát. Többször  jártam úgy ismeretlen recepteknél, hogy a végeredményt inkább lehetett pitének nevezni, mintsem tortának…




Szóval, amire szükséged lesz, egy csatos tortaforma, és a következők:


– 200-300g totu  (persze tejtermék pártiak készítsék nyugodtan túróból) – az újrasütés utáni pontosítás a végén!

– 2 dl sűrű kókusztej vagy kókusztejszín

– 1 nagy és lédús citrom leve és héja

– vagy 1 tk reszelt citromhéj

– eritrit (vagy eritrit és banán)

– 2 zacskó mirelit ribizli (most csak mirelit van, nyáron készítsd frissből)

– 2 zacskó zselatin

– és az alap, amit választasz

A torta alapján sokat gondolkodtam. Nem akartam piskótát készíteni, valami könnyebbre vágytam.

Még emlékszem, hogy a nagyfiamnak olyan tortát készítettem a régmúltban, aminek az alapját reszelt keksz adta.

Mivel azóta nem fogyasztok/-tunk sem lisztes, sem cukros dolgokat, sőt a gluténtól tartózkodom, valami ehhez hasonlón, de egészségesebb verzión törtem a fejem. 

Az első lehetőség, hogy nem készítesz semmilyen alapot, a torta alja maga a túrós krém lenne rögtön.

A másik két variációból válaszd ki a neked szimpatikusabbat.

1. Banán-kókuszliszt

2 db banán + 4 ek kókuszliszt

A banánokat a kókuszliszttel összeturmixoljuk és a tortaforma aljába egyengetjük.

2. Datolya-kókuszliszt

1 kis doboz datolya + 4 ek kókuszliszt

A datolyát kimagozzuk, alaposan lemossuk róla a mázat majd kevés vízben felforraljuk, amíg kissé megpuhul. Turmixoljuk vagy botmixeljük és hozzákeverjük a kókuszlisztet. Ez kerül a forma aljába elegyengetve.

Mind a kettő kissé kekszes élményt ad a kókuszliszt miatt.

Tehát megvan az alapunk.




A krém elkészítése:

A totu egy részét kevés kókusztejjel botmixeljük.

Vigyázzunk arra, hogy ne törjük teljesen szét, legyen kicsit darabos, mint a túró.

Másik részét tegyük turmixba, adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, a maradék kókusztejet, vagy eritritet, vagy 1-2 banánt.

Keverjük össze a krémeket, itt még lehet ízesíteni, ha hiányzik belőle egy kis citrom, citromhéj vagy édes íz.

Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis kókusztejet.

Nekem ezen a ponton a krém egy liternyi volt. Ez csak azért fontos, hogy szép magas legyen a torta.

4-6 tk zselatint elkeverünk 1 dl langyos vízben, majd felforraljuk. Ahogy felforr azonnal zárjuk el, mert ha túl sokat forraljuk, nem zselésedik.

Ezt hozzákeverjük a krémünkhöz.

Én itt kettéöntöttem a krémet, és az egyikhez kb két marék kiolvasztott és lecsöpögtetett ribizlit kevertem.

Ezt öntöttem a forma aljába, majd erre jött a sima krém.

Hűtőbe tettem megdermedni, majd amikor már kissé megtartja a formáját eloszlatjuk rajta egyenletesen a lecsöpögtetett ribizlit.

A ribizli leve nekem 2 dl lett, amit felöntöttem még 2 dl vízzel.

6-8 tk zselatinnal és kb 2 ek eritrittel felforraltam.

Kissé visszahűtjük, majd óvatosan ráöntjük a gyümölcsrétegre.

Hűtőben hagyjuk megdermedni a gyümölcsös zselé réteget.

Pár óra múlva, mire megdermed, az egész tortánk tökéletesen kész.

Óvatosan körbevágjuk a csatos forma oldalát, majd kikapcsoljuk és levesszük róla.

Más már nincs hátra, szeleteld fel a tortát, és zsebeld be a dícséreteket!

Ja, és készíts egy másikat hamar!

🙂

Update:

Amikor újra elkészítettem 15 db tojásból készítettem totut, ami készen lemérve 410 g volt.

Most nem őrölt zselatinom, hanem zselatin fixem volt, amiből egy egész zacskót tettem a túrós krémbe.

A ribizli levét felöntöttem most is, eritrittel édesítettem, és két másik zacskó zselatin fix-el együtt, habverővel habosra vertem. A habot öntöttem az eloszlatott ribizlire, és így ment a hűtőbe pihenni pár órát.

Tovább a blogra »